Af Frank Dahlgaard, cand.polit.
Maj 2001
Skal man tro erhvervsmanden Asger Aamund, er amerikanerne i færd med at begå en kæmpemæssig fejlinvestering.
Én af verdens største biotek-virksomheder, Biogen, har nemlig besluttet at bygge en helt ny fabrik i Danmark til tre milliarder kr. Fabrikken, som placeres ved Hillerød med 400 nye arbejdspladser, skal producere medicin og forsyne hele det europæiske marked. Danmark har vundet den store investering i skarp konkurrence med bl.a. euro-lande som Irland og Holland.
Dét bør give stof til eftertanke.
Følger de amerikanske forretningsfolk da ikke med i, hvad der foregår i Danmark?
Er det forbigået deres opmærksomhed, at danskerne for mindre end otte måneder stemte nej til euroen?
Har amerikanerne ikke læst, hvad f.eks. den dygtige danske erhvervsmand, Asger Aamund, har skrevet hér i Berlingske Tidende flere gange? Nemlig at med det danske nej til euroen vil Danmark bliver marginaliseret med lav økonomisk vækst, få og små investeringer og stigende arbejdsløshed?. Fremtiden ligger uden for Danmark grænser efter det danske euro-nej, siger Aamund, der hér i avisen den 29. april 2001 betegnede Danmarks fremtid som noget på et frilandsmuseum.
Ifølge Asger Aamund og Mimi Jakobsen er dét flertal af danskerne, som stemte nej til euroen den 28. september sidste år, "nej-padder", som er bange for fremtiden og for globaliseringen.
Den store internationale kapital og udvikling vil gå uden om Danmark, fordi vi som ét af de få europæiske lande har valgt at beholde vores egen nationale valuta.
Sådan har vi hørt det lige siden den 28. september. Men det er ikke rigtigt.
Selvfølgelig er de amerikanske forretningsfolk bag Biogen ikke amatører. De ved godt, hvad de gør, når de nu investerer tre milliarder kr. i 400 højteknologiske arbejdspladser i Danmark. De gør med stor sandsynlighed en god forretning.
Selvfølgelig følger amerikanerne med i den offentlige debat i Europa, herunder i Danmark. Men de kan godt skelne skidt fra kanél. Altså politisk propaganda fra saglige argumenter og kendsgerninger.
De ser givetvis Asger Aamund, som dét han er, nemlig en dårlig taber i en politisk strid.
For en stor international koncern er det helt underordnet, om Danmark har sin egen krone eller en fælles euro-valuta. Præcis som vores økonomiske vismænd fastslog for ét år siden i den med urette stærkt kritiserede rapport.
Det afgørende er, om dansk økonomi er sund, om der føres en fornuftig økonomisk politik, og om infrastrukturen er god, herunder om der er veluddannet og kvalificeret arbejdskraft.
Organisationen 'Copenhagen Capacity', som skal lokke udenlandske virksomheder til hovedstandsområdet, har succes. Dét har man også haft efter euro-afstemningen den 28. september.
De udenlandske investeringer i Danmark er meget betydelige, og i det seneste nummer af Copenhagen Capacity´s blad beskrives det, hvordan den ene udenlandske virksomhed efter den anden har besluttet at etablere sig i Danmark.
Det gælder f.eks. svenske, engelske, amerikanske og japanske virksomheder. De er ikke det mindste afskrækket af, at vi i Danmark har sagt nej til euroen.
Debat-indlæg til Berlingske Tidende